Państwowa Inspekcja Sanitarna MSW

Zakażenie pokarmowe spowodowane przez E. coli z grupy enterokrwotocznych (EHEC) - 06.06.2011

 

Instytut Kocha poinformował, o wzroście na terenie Niemiec liczby wykrytych przypadków zespołu hemolityczno- mocznicowego i krwawej biegunki wywołanej przez bakterię E. coli z grupy enterokrwotocznych (EHEC).

Z dotychczasowych informacji wynika, że od polowy maja do dnia dzisiejszego zanotowano 22 zgony, w tym 21 w Niemczech i ponad 2000 zachorowań.

 

Na podstawie zebranych danych ustalono, że zachorowania mają miejsce głównie na terenie północnych landów Niemiec i w większości dotyczą osób dorosłych (głównie kobiet).

Niemieckie władze poinformowały w niedzielę, że źródłem infekcji wywołanej bakterią EHEC mogą być kiełki fasoli i innych roślin wyhodowanych w gospodarstwach ekologicznych położonych między Hamburgiem, a Hanowerem.

Dotyczy to łączne 18 różnych mieszanek kiełków, w skład których wchodzą m.in. kiełki różnych odmian groszku, fasoli i rzodkiewki.

Ministerstwo Rolnictwa w Niemczech zaapelowało do ludzi, by nie spożywali podejrzanej żywności(kiełki, pomidory, ogórki, sałata) do czasu następnego komunikatu.

Ulotka informacyjna WHO dotycząca zasad postępowania z żywnością
125.96 KB
Wstecz
Drukuj
pdf
Poleć stronę znajomemu
EBOV/EBOLA


©1999-2017 Państwowa Inspekcja Sanitarna MSW Wszystkie Prawa Zastrzeżone. mapa serwisu mapa serwisu redakcja serwisu redakcja serwisu